Meer vertrouwen bij paardrijden en een betere band met je paard begint hier!

Herken je dit?

 • Je paard reageert op alles om zich heen – het lijkt voor van alles bang te zijn.
 • Jouw paard is juist meestal rustig, maar kan dan zomaar ineens ‘ontploffen’.
 • Of je hebt een paard dat moeilijk te leiden is in specifieke situaties.
 • Je bent continu bezig met het gedrag van je paard en de mogelijkheid dat er iets mis kan gaan.
 • Daardoor kun je minder leuke dingen doen met je paard als je wilt.

Wil jij:

 • samenwerken met je paard vanuit ontspanning, verbinding en vertrouwen?
 • weten wat je moet doen bij elke reactie van je paard?
 • die reacties beter kunnen voorspellen?
 • meer zelfvertrouwen krijgen zodat je mogelijkheden groter worden?

Doe dan mee aan onze Angst De Baas-clinic van 1 dag!

Boek hier je deelname!

Dagclinic Angst de Baas:

Zo veilig mogelijk paardrijden met maximaal plezier!

Er zijn altijd risico’s verbonden aan het omgaan met paarden. Net als er bijvoorbeeld risico’s zijn aan deelnemen in het verkeer, skiën of watersport. Die gaan ook door deze clinic niet weg. Wat wel verandert is de manier waarop je die risico’s kunt inschatten en hoe je er mee om gaat.

Je leert de lichaamstaal van je paard én je eigen reflexen beter begrijpen. Je oefent onder onze begeleiding met diverse technieken om effectief te handelen als leider van je paard in verschillende situaties.

Hoe zekerder jij bent van je kennis en vermogen om je paard te leiden, hoe duidelijker je paard dit ook voelt.

Dit is dus geen schriktraining waarin je paard uitsluitend leert wennen aan diverse objecten, maar een intensieve rij- en grondwerktraining met veel toegevoegde waarde!

Je kunt zowel als deelnemer met paard, of als toeschouwer meedoen.

Klik hier om je in te schrijven

Even voorstellen: trainers Linda en Josselien

DSC_9871 groot

Fly Girl, Linda, Josselien, Raya

Onze missie is jou te helpen om ontspannen en met plezier je paard te leiden, op de meest veilige manier. Waar dan ook: op stal, in de bak, op wedstrijd, in het bos of op het strand.

We geven het ‘ruiterlijk’ toe: met al onze ervaring zijn we zelf OOK af en toe bang in de omgang met paarden. En we leren nog dagelijks nieuwe dingen over het harmonieus en veilig omgaan met paarden.

Paarden hebben van nature een sterke vluchtreflex, en ze zijn groter en sterker dan wij. Of je nu een beginnende ruiter bent of een “Anky”: er is altijd kans dat je paard schrikt. Bij paardrijden hoort leren omgaan met de angst van je paard, en die van jezelf. Wij geloven in ieder geval geen paardrijexperts die zeggen dat ze zelf nooit last hebben van angst!

Onze eigen ervaringen in het overwinnen van faalangst, trauma en problemen met paarden zijn de rijke voedingsbodem waaruit we putten om jou te helpen. Wij weten namelijk zeker dat jij, net als wij, ontspannen alle dingen kunt ondernemen met je paard waar je van droomt. In onze begeleiding staat de wisselwerking tussen het natuurlijke paardengedrag en ons menselijke onderbewuste centraal, en hoe je die als ruiter positief kunt beïnvloeden.

Linda is sinds 1991 paardentrainer. Ze is Centered Riding-instructeur en heeft dubbel goud behaald in de trainingsmethode van de Canadees Chris Irwin. Ze heeft ook de opleiding tot Eponaquest Instructeur, Medicine Horse Way  Instructor, Master Herder Instructor Ervaringsgericht Leren met Paarden afgerond.

Josselien is leiderschapstrainer, persoonlijk ontwikkelingscoach en werkt al 25 jaar intensief met mensen. Ze is ervaringsdeskundig in het omgaan met posttraumatische stress. Ze is Advanced Eponaquest Instructeur, Medicine Horse Way Master Instructor, Master Herder Instructor, en Holistisch paardentrainer. Ze geeft de opleiding van Linda Kohanov, de Amerikaanse pionier op het vlak van ervaringsgericht leren & coaching met paarden, in Nederland.

Josselien & Linda

Boek hier je deelname!

Wat leer je in deze clinic?

 1. Lichaamstaal begrijpen: van jezelf en van je paard
 2. Jezelf en je paard beter in balans brengen en houden
 3. Je paard in spannende situaties veilig leiden

 1. Lichaamstaal begrijpen: van jezelf en van je paard

Lichaamstaal is het belangrijkste middel van communicatie van het paard… en ook van ons mensen! Onze lichaamstaal bepaalt voor 90% hoe effectief we zijn in de communicatie naar anderen.

Jouw eigen lichaamstaal wordt continu beïnvloed door je gevoel. Je komt dus geen stap verder in het trainen van je paard als je niets doet aan je eigen blokkades, patronen en onverwerkte zaken. Dus je gaat ook oefenen met een techniek waarmee je kunt omgaan met je gevoel zoals een paard dat doet.

Paarden reageren continu, en heel direct, op onze lichaamstaal met hun eigen signalen – maar vaak begrijpen we die reacties niet goed genoeg.  We leren je in de clinic die ‘paardentaal’ beter begrijpen, en miscommunicatie oplossen tussen jou en je paard

2. Jezelf en je paard beter in balans brengen en houden

Een goede balans is een belangrijke sleutel om je paard op zijn gemak te stellen en te houden. Een paard dat in balans is heeft veel minder snel de neiging tot vluchten, ook wanneer het spannend wordt. Een ruiter die goed in balans zit, heeft een actief kalmerend effect op het paard.

Een goede balans bereiken is makkelijker gezegd dan gedaan. Vaak zitten we namelijk niet in balans, terwijl ons gevoel ons vertelt dat we wél in evenwicht zijn. Je gaat dus aan het werk met de bouwstenen van échte balans, in het lichaam van je paard, en in je eigen houding.

3. Je paard in spannende situaties veilig leiden

Hoe meer spanning je paard opbouwt, hoe sneller het wil vluchten. De derde bouwsteen tot het veilig leiden van je paard, is dus om te snappen wanneer en hoe je jouw paard actief kunt helpen om ontspannen te blijven, in plaats van spanning op te bouwen. Daarnaast leer je ook om reeds opgebouwde spanning sneller en effectiever af te vloeien.

Zo word je de leider die je paard ontspanning geeft, op momenten dat het normaliter spanning op zou bouwen. Je paard zal je dus graag volgen.

De exacte focus van de training kan variëren per keer. Wij stemmen de training namelijk op maat af op de uitdagingen van de deelnemers.

Klik hier om je in te schrijven

Wat deelnemers zeggen:

“Ik heb echt heel veel aan jullie cursus gehad en ben jullie erg dankbaar! En angst zelf is inderdaad niet gevaarlijk, als je maar weet hoe je er mee om moet gaan. Bij jullie heb ik geleerd om niet meer ‘boos’ en teleurgesteld in mezelf te zijn als ik bang ben. Sinds de laatste cursus verstijf ik niet meer als er iets engs gebeurt … Ik blijf nu gewoon rijden en helder in mijn hoofd! Echt super blij mee” 😀 ~van Annemieke

“Ik kan niet anders zeggen dan dat het hartstikke goed gaat met ons! Vandaag weer een heerlijke bosrit gemaakt waarbij we heerlijk ontspannen en vol vertrouwen met elkaar hebben kunnen rijden. Jullie training was de eerste doorbraak. Ik voelde daar hoeveel mijn paard op me reageert en om mijn leiderschap vraagt. Sinds de training ben ik me daar elke bosrit bewust van geweest … ~ van Madelon

Voor wie is deze training geschikt?

 • Deze training is geschikt voor ruiters vanaf 16 jaar. De aanpak in deze training is ingesteld op volwassenen. Bij voldoende interesse organiseren we een specifieke training voor de jeugd.
 • Het maakt niet uit op welk niveau je rijdt. De training zit zo in elkaar dat jij op jouw niveau met jouw thema aan de slag kunt en steeds verder kunt verdiepen.
 • Het maakt niet uit of je dressuur-, spring-, of westernruiter bent: we werken met basistechnieken die op alle disciplines even sterk van toepassing zijn.
 • Het maakt ook niet uit waar je op wilt focussen: als je onder het zadel wilt oefenen kan dat, en als je vooral grondwerk wilt doen is dat ook prima.
 • Je hoeft geen eigen paard te hebben: je kunt ook meedoen met een paard van ons.

Meer reacties van deelnemers:

“Onlangs heb ik spontaan meegedaan aan de cursus Angst de Baas. Nadat een van mijn laatste paarden continu gevaarlijk explodeerde, was ik compleet het vertrouwen in mijn eigen kunnen kwijtgeraakt. Deze training heeft mij zoveel meer gebracht dan waar ik op had gehoopt. Zowel privé als in mijn werk heb ik er veel profijt van. Wat een eyeopener! Dank lieve dames!” ~ Marieke

“Laatst reden we door een woonwijk, en kwam er vlak achter ons een vuilniswagen de containers legen. Elke keer dichtbij en dan weer iets verder weg, met containers die door de lucht vlogen. Omdat ik niet reageerde zette mijn paard ook geen stap verkeerd! Dat was een enorme overwinning! … Jullie training heeft mij echt enorm geholpen om weer op de juiste weg terecht te komen. Heel erg bedankt daarvoor!”~ Madelon

“De Angst de Baas en Paard & Mens in Contact-training hebben mijn leef- en beleefwereld werkelijk veranderd. De combinatie van het spiegelen van het paard, en het direct hiermee aan de slag gaan tijdens de workshop met Josselien, en de rijtechnische en grondwerk instructies van Linda die gewoon àlles opmerkt en met een veilige warmte aan je door geeft: na deze 2 workshops pas ik nog steeds de aangereikte tools toe. Wat ben ik dankbaar dit duo te mogen ontmoeten!” ~ Catherine

==============================================================================

Praktische gegevens en inschrijfformulier

10140119Locaties:
Natural Western Riding Center, Aalsmeer en bij De Rosmolenhoeve, Oudenburg, BE.

Data 2019:
Zaterdag 20 juli 2019 (in Oudenburg, BE)
Zondag 21 juli 2019 (in Oudenburg, BE) ** De data in Oudenburg kunnen als 2-daagse worden gevolgd. **
Vrijdag 20 september 2019 (in Aalsmeer)
Zaterdag 9 november 2019 (in Aalsmeer)

De clinic start om 10.00 en we eindigen om 17.00. (Let op: Als je je eigen paard meeneemt vragen we je om uiterlijk 9:15 te arriveren met de trailer.)

Prijs voor deelnemers met paard: €195,- incl. btw

Voor dit bedrag krijg je één dag intensieve training waarin je grote stappen maakt in de samenwerking met je paard. De training bestaat uit korte theoriestukken met praktische oefeningen. Je krijgt tijdens de dag intensief persoonlijk les met je eigen paard of met een paard van ons, in grondwerk en/of rijden. Je hebt ook kans een aantal van de andere lessen te observeren. Aan het eind van de dag heb je een belangrijke stap voorwaarts gemaakt om je paard in verschillende situaties veilig en met vertrouwen te leiden.

Er is plek voor maximaal 8 deelnemers met paard, dus boek snel!

De trainingen in Oudenburg op 20 en 21 juli a.s. kunnen ook gezamenlijk als 2-daagse training worden gevolgd, voor €347,-. Klik hier voor informatie en om te boeken!

Prijs voor toeschouwers: €27,- incl. btw

De training is interactief en toeschouwers steken er veel van op. Op het programma staan diverse balans- en lichaamsbewustzijnsoefeningen met en zonder paarden. Je kunt aan veel  oefeningen meedoen. De lessen met paarden kun je van heel dichtbij zien. We beantwoorden ook al je vragen tijdens de training.  Aan het eind van de dag heb je overzicht over een compleet pakket van oefeningen die je met je eigen paard kunt gaan toepassen.

Garantie en voorwaarden:

Je inschrijving is definitief als je betaald hebt. Als je na betaling verhinderd bent kun je de training op andere data inhalen. Je krijgt dus altijd waar je voor betaalt. Lees onze Algemene Voorwaarden voor de details.

De deelnameprijs is incl. koffie, thee, en iets lekkers gedurende de dag. Lunch graag zelf meenemen.

Als je je eigen paard alleen overdag meeneemt, komt er €10,- incl. btw bij voor hooi/stro en mestafvoer. Als je je paard de avond ervoor wilt brengen en laten overnachten zijn de kosten €15,- incl. btw. Deze kosten worden apart achteraf gefactureerd. 

Schrijf je hier in:

  Voor & achternaam:

  Email:

  Telefoonnummer:

  Ik meld me aan voor:

  Type ticket
  Ik doe mee als deelnemer en neem mijn eigen paard meeIk doe mee als deelnemer en wil werken met paarden van Natural Western Riding CenterIk doe mee als toeschouwer

  Ik betaal via:
  IDEAL (zie link hieronder)Bankoverschrijving, stuur mij een factuur

  Factuurggegevens
  (Bedrijfs)naam:

  Straat:

  Pc & Woonplaats:

  Commentaar:

  Algemene voorwaarden, Garantie & Privacyverklaring:

  Lees hier de Algemene Voorwaarden en Garantie
  Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord

  Wij beschermen je gegevens goed: Lees hier de privacyverklaring

  Hou mij via email op de hoogte van jullie activiteiten.

  *** Let op*** Klik éérst op “verzenden” om je inschrijfgegevens door te sturen, voor je de IDEAL betaallink hieronder aanklikt.

  Betaal direct via IDEAL:

  Klik op het IDEAL icoon hieronder om via een beveiligde link van Stichting Mollie Payments te betalen. Je ontvangt direct een betaalbewijs. Je ontvangt per aparte mail de bevestiging, de praktische gegevens, en een btw-factuur.

  Klik hier om te betalen: Angst de Baas Dagclinic DEELNEMER met paard € 195,-

  Betaal online met iDeal

  De trainingen in Oudenburg op 20 en 21 juli a.s. kunnen ook gezamenlijk als 2-daagse training worden gevolgd, voor €347,-. Klik hier voor informatie en om te boeken!

  Klik hier om te betalen: Angst de Baas Dagclinic TOESCHOUWER € 27,-

  Betaal online met iDeal

  Of betaal via bankoverschrijving:

  Maak het verschuldigde bedrag over op:
  IBAN NL 53 RABO 0147.742.129
  t.n.v. Rayamedicine Training & Coaching, Santpoort Noord
  o.v.v. “Training Angst de Baas” met de datum van de training