Doorbreek de vicieuze cirkel van angst in 2 dagen!

2 things

We zoeken de auteur van deze cartoon! | We are looking for the author of this cartoon!

Herken je jezelf in één of meerdere van deze punten?

Je hebt moeite te genieten van het rijden omdat je paard heftig kan reageren

In plaats van gefocust te zijn op rijden, ben je bezig met de mogelijkheid dat je paard schrikt

Je vermijd buitenritten en evenementen waar je graag aan mee wilt doen

Je bent zelf geblokkeerd door angst, vanwege een gebeurtenis in het verleden

Kortom: Je word vaak door angst beperkt in wat je met je paard kunt…

…en je wilt daar NU iets aan doen!

Wil jij:

 • samenwerken met je paard vanuit ontspanning, verbinding en vertrouwen?
 • precies weten wat je moet doen bij elke reactie van je paard, en die reacties beter kunnen voorspellen?
 • meer zelfvertrouwen hebben in je activiteiten met paarden, en in de andere belangrijke situaties in je leven?

Dan is onze 2-daagse Angst de Baas training de beste stap die je kunt nemen.

Klik hier om direct naar de aanbieding te gaan

DSC_9871 groot

Fly Girl, Linda, Josselien, Raya

Wij zijn Linda en Josselien

Onze missie is jou te helpen om ontspannen en met plezier met je paard om te gaan. Waar dan ook: op stal, in de bak, op wedstrijd, in het bos of op het strand.

We geven het ‘ruiterlijk’ toe: met al onze ervaring zijn we zelf OOK af en toe bang in de omgang met paarden. Wij vertrouwen geen paardenexperts die voordoen alsof ze daar nooit last van hebben!

Onze eigen ervaringen in het overwinnen van faalangst, trauma en problemen met paarden zijn de rijke voedingsbodem waaruit we putten om jou te helpen. Wij nemen ons eigen medicijn en delen onze inzichten graag met jou.

Wij weten namelijk zeker dat jij, net als wij, weer ontspannen alle dingen kunt ondernemen met je paard waar je van droomt. En niet alleen in de omgang met je paard: je leert dankzij deze training ook beter functioneren in de ‘mensenkudde’.

We hebben een solide vakkennis op het gebied van menselijke psychologie en natuurlijk paardengedrag. In onze begeleiding staat de wisselwerking tussen het natuurlijke paardengedrag en ons menselijke onderbewuste centraal, en hoe je die als ruiter positief kunt beïnvloeden.

Linda is sinds 1991 paardentrainer. Ze is Centered Riding-instructeur en heeft dubbel goud behaald in de trainingsmethode van de Canadees Chris Irwin. Josselien werkt al 20 jaar intensief met mensen. Ze is Eponaquest Instructeur, opgeleid door Linda Kohanov: de Amerikaanse pionier op het vlak van ervaringsgericht leren & coaching met paarden.

Josselien & Linda

Ga direct naar de aanbieding

In een weekend je angst overwinnen, kan dat?

Je kunt een natuurlijke emotie als angst bij een mens of een paard niet uitschakelen. Je kunt wel de vaardigheden leren die je nodig hebt om er goed en veilig mee om te gaan, en zo je comfortzone uit te breiden. Dat is waar we naartoe werken in de driedaagse training.

canstockphoto6997782Het vermogen angst te voelen zit -net als bij paarden- verankerd in ons oer-DNA. En dat is maar goed ook. In zijn gezonde vorm waarschuwt angst je immers voor ECHT gevaar!

We beloven je dus niet dat je nooit meer angst zult voelen. Wat we wel doen, is jou in drie dagen helpen je eigen psyche en die van je paard beter te begrijpen en positief te beïnvloeden.

We oefenen met technieken waarmee je veilig en meer zelfverzekerd kunt handelen. Dat resulteert meteen in minder angst. Want zodra je weet wat je moet doen; en je zelf direct ervaren hebt dat dit ook echt werkt, voel je angst automatisch minder heftig. En je paard dus automatisch ook.

Je overwint dus niet de emotie angst zelf, maar de BLOKKADE die hij veroorzaakt in jouw mogelijkheden.

Het resultaat: minder angst, meer veiligheid en maximaal plezier.

Er zijn altijd risico’s verbonden aan het omgaan met paarden. Net als er bijvoorbeeld risico’s zijn aan deelnemen in het verkeer, skiën of watersport. Die gaan ook door deze training niet weg. Wat wel verandert is de manier waarop je die risico’s kunt inschatten. Je leert zowel je paard als je eigen reacties beter begrijpen, en technieken om effectief te handelen in verschillende situaties. Daardoor ga je je direct zekerder voelen en dat merkt je paard natuurlijk ook!

Klik hier om je in te schrijven

Waarom werken we in 1 training zowel aan de ruiter als aan het paard?

10140184Om zelf veilig te blijven, en paardvriendelijk met paarden om te gaan, is het belangrijk dat je als ruiter angst van zowel de kant van het paard, als jouw eigen onbewuste begrijpt.

De emotie angst is namelijk aanstekelijk! Jij als ruiter maakt je paard angstiger wanneer je zelf (bewust of onbewust) angst voelt – en andersom.

Dit noemen we de vicieuze cirkel van angst. Om veilig paard te rijden moet je angst van beide kanten kunnen beïnvloeden, om die vicieuze cirkel te doorbreken.

Lichaamstaal is het belangrijkste middel van communicatie van het paard… maar ook van de mens! Je lichaamstaal wordt continu, bewust en onbewust, beïnvloed door jouw eigen emoties als angst. Paarden spiegelen onze lichaamstaal continu, en heel direct.

Je kunt dus technisch nog zo’n goede paardentrainer zijn, je komt geen stap verder als je in jezelf geblokkeerd bent. Juist die blokkades communiceer je via je lichaam naar je paard! Daarmee effectief leren omgaan is één van de meest belangrijke onderdelen van de training.

Bovendien spreekt je paard ook weer via zijn lichaamstaal met jou! We leren je herkennen wat je paard precies bedoelt met zijn gedrag. Je gaat oefenen met de meest effectieve lichaamstaal naar je paard, en met hulpen om je paard te ontspannen.

Wat deelnemers zeggen:

“Ik heb echt heel veel aan jullie cursus gehad en ben jullie erg dankbaar! En angst zelf is inderdaad niet gevaarlijk, als je maar weet hoe je er mee om moet gaan. Bij jullie heb ik geleerd om niet meer ‘boos’ en teleurgesteld in mezelf te zijn als ik bang ben. Sinds de laatste cursus verstijf ik niet meer als er iets engs gebeurt … Ik blijf nu gewoon rijden en helder in mijn hoofd! Echt super blij mee” 😀 ~van Annemieke

===

“Ik kan niet anders zeggen dan dat het hartstikke goed gaat met ons! Vandaag weer een heerlijke bosrit gemaakt waarbij we heerlijk ontspannen en vol vertrouwen met elkaar hebben kunnen rijden. Jullie training was de eerste doorbraak. Ik voelde daar hoeveel mijn paard op me reageert en om mijn leiderschap vraagt. Sinds de training ben ik me daar elke bosrit bewust van geweest …  ~ van Madelon

 

Hoe ziet het programma er uit en wat gaan we doen?

101401571. We focussen op jouw grootste uitdaging rond angst. Je krijgt van ons een aantal keer intensieve privébegeleiding tijdens de training. Daarnaast doen we groepsoefeningen rond belangrijke achtergronden en technieken.

2. Je gaat de rol van angst begrijpen; herkennen welke van de verschillende soorten angst je tegen kunt komen (zowel bij mensen als paarden) en welke van toepassing zijn op jouw situatie.

3. Je ontdekt welke van de vijf types paardenkarakters het jouwe is als het gaat om het omgaan met angst en wat dit betekent voor de training en omgang.

4. Je leert technieken waarmee je zelf rustig blijft ook terwijl je paard onrustig is, en kijkt naar de achtergronden van jouw situatie, die gespiegeld worden door het paard.

5. En je leert paardvriendelijke technieken om paarden te kalmeren.

Jij bepaalt zelf het tempo, het niveau en de focus van waar je aan wilt werken. Het proces van het spiegelen met de paarden zet jouw eigen ontwikkeling in beweging. Je komt dieper in contact met jezelf doordat je oude patronen loslaat in de coachingsoefeningen.

Je eigen paard mag mee, of je kunt werken met een paard van ons.

Let op: Het exacte programma van de training kan variëren per keer. Wij stemmen de training op maat af op wat de deelnemers nodig hebben. 

Klik hier om je in te schrijven

Voor wie is deze training geschikt?

 • Deze training is geschikt voor ruiters vanaf 16 jaar. Het belangrijkste dat je nodig hebt om succesvol angst te doorbreken, is dat je bereid bent om je eigen reacties en patronen te onderzoeken. De aanpak in deze training is ingesteld op volwassenen. Bij voldoende interesse (min. 6 deelnrs tussen 8-12 of tussen 13-15 jaar) organiseren we een specifieke training voor de jeugd. Individuele sessies voor volwassenen of kinderen zijn ook mogelijk, neem daarvoor apart contact op.
 • Het maakt niet uit op welk niveau je rijdt. We hebben zowel met beginnende ruiters gewerkt, als met ruiters die op hoog niveau in de sport presteren. De training zit zo in elkaar dat jij op jouw niveau met jouw thema aan de slag kunt en steeds verder kunt verdiepen.
 • Het maakt niet uit of je dressuur-, spring-, of westernruiter bent: we werken met basistechnieken die op alle disciplines van toepassing zijn.
 • Het maakt ook niet uit waar je op wilt focussen: als je onder het zadel wilt oefenen kan dat, en als je vooral grondwerk wilt doen is dat ook prima.
 • Het maakt ook niet uit waar je angst oorspronkelijk vandaan komt: een traumatische gebeurtenis (al dan niet met een paard), werkstress, een jeugdervaring: ze kunnen allemaal impact hebben op je relatie met je paard.
 • En… het maakt niet uit hoe oud je bent! Je bent nooit te oud om iets nieuws te leren en van paarden te genieten.

10140181 Wij kennen een vrouw die op haar 60e voor het eerst paardrijles nam en op haar 70e haar eerste eigen paard kocht. Ze heeft ontzettend veel angst overwonnen om dit te kunnen doen. Ze geniet er nu dagelijks van dat ze heeft doorgezet.

Niets is onmogelijk, als je er zelf in gelooft. Wij geloven in ieder geval in jouw mogelijkheden en we weten uit onze eigen praktijk dat je met de juiste inzet de meeste obstakels kunt overwinnen.

Daarom bieden we jou in dit trainingsprogramma de veilige ruimte, de kennis EN de techniek om in je angst jouw kracht te vinden, je hart te volgen en verder te groeien in je potentieel als ruiter en als mens.

Gedeelde angst is halve angst! Angst die je begrijpt wordt je beste vriend…

Klik hier om je in te schrijven

Meer reacties van deelnemers:

 • “Onlangs heb ik spontaan meegedaan aan de cursus Angst de Baas. Nadat een van mijn laatste paarden continu gevaarlijk explodeerde, was ik compleet het vertrouwen in mijn eigen kunnen kwijtgeraakt. Deze training heeft mij zoveel meer gebracht dan waar ik op had gehoopt. Zowel privé als in mijn werk heb ik er veel profijt van. Wat een eyeopener! Dank lieve dames!” ~ Marieke
 • Laatst reden we door een woonwijk, en kwam er vlak achter ons een vuilniswagen de containers legen. Elke keer dichtbij en dan weer iets verder weg, met containers die door de lucht vlogen. Omdat ik niet reageerde zette mijn paard ook geen stap verkeerd! Dat was een enorme overwinning! … Jullie training heeft mij echt enorm geholpen om weer op de juiste weg terecht te komen. Heel erg bedankt daarvoor!”~ Madelon
 • De Angst de Baas en Paard & Mens in Contact-training hebben mijn leef- en beleefwereld werkelijk veranderd. De combinatie van het spiegelen van het paard, en het direct hiermee aan de slag gaan tijdens de workshop met Josselien, en de rijtechnische en grondwerk instructies van Linda die gewoon àlles opmerkt en met een veilige warmte aan je door geeft: na deze 2 workshops pas ik nog steeds de aangereikte tools toe. Wat ben ik dankbaar dit duo te mogen ontmoeten! ~ Catherine Brion

==============================================================================

Praktische gegevens en inschrijfformulier

10140119Locatie (tenzij anders aangegeven):
Natural Western Riding Center,  Aalsmeer, NL

Eerstvolgende data:

10-11 oktober

We plannen daarnaast ook individuele trainingen in.

 

De prijs van de groepstraining is €347,- pp, voor een individuele training rekenen we €450,

Voor dit bedrag krijg je 2 dagen intensieve training op maat, van 2 trainers, waarin je grote stappen maakt in het omgaan met angst, en in leiderschap en samenwerking met paarden. Je eigen paard mag mee. 

Schrijf je hier in:

  Voor & achternaam:

  Email:

  Telefoonnummer:

  Ik meld me aan voor:

  Eigen paard:
  Ik neem mijn eigen paard meeIk wil werken met paarden van Natural Western Riding Center

  Ik betaal via:
  Bankoverschrijving, stuur mij een factuur

  Factuurggegevens
  (Bedrijfs)naam:

  Straat:

  Pc & Woonplaats:

  Commentaar:

  Algemene voorwaarden, Garantie & Privacyverklaring:

  Lees hier de Algemene Voorwaarden en Garantie
  Ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga ermee akkoord

  Wij beschermen je gegevens goed: Lees hier de privacyverklaring

  Hou mij via email op de hoogte van jullie activiteiten.

   • Eventuele overnachtingen in de buurt zijn niet inbegrepen. Als de training bij Natural Western Riding Center in Aalsmeer is, kun je daar overnachten op de camping of in een B&B vanaf ongeveer €20,- / €30,- per nacht. Na je inschrijving ontvang je een email met bevestiging, praktische gegevens en suggesties voor logeeropties in de buurt.
   • Als je met eigen paard komt, zijn er extra stallingskosten van €10 (alleen overdag) of €15,- (per 24 uur) voor stalling, voer en mestafvoer. Let op: dit bedrag kan variëren als de training niet bij Natural Western Riding Center in Aalsmeer gehouden wordt. Je paard kan in een stal of een paddock verblijven. De rekening voor de overnachtingen ontvang je apart achteraf.

  Betaal via bankoverschrijving:

  Maak het verschuldigde bedrag over op:
  IBAN NL 53 RABO 0147.742.129
  t.n.v. Rayamedicine Training & Coaching, o.v.v. “Training Angst de Baas”