Is je paard echt bang, of is er iets anders aan de hand?

canstockphoto21367780-1Dat je zelf bang kan worden als je paard angstig reageert, is natuurlijk niet vreemd. Die heftige reacties komen immers van 600 kilo pijlsnelle paardenkracht.

Bovendien zijn emoties als angst aanstekelijk. Dus is het geen wonder dat de angst van je paard jou laat schrikken.

Heb je een paard dat regelmatig schrikt, dan is het wel heel belangrijk dat je jezelf de volgende vraag stelt:

“IS mijn paard eigenlijk wel echt bang? Of is er iets anders aan de hand?”

Hyperalert of gewoon afgeleid?

Er zijn paarden die hyperalert zijn op hun omgeving. Van elk bewegend grassprietje schrikken. Ze zijn onzeker, staan laag in de sociale rangorde in de kudde en verschuilen zich het liefst achter een ander paard.

Deze paarden zijn echte angsthazen. Ze kunnen dat met de juiste training afleren, maar ze zijn wel degelijk echt bang.

Maar: er zijn ook paarden die overal van LIJKEN te schrikken. Die op alles wat beweegt reageren omdat ze merken dat hun ruiter dan op hen reageert. Bij die paarden is het schrikgedrag eigenlijk een vorm van dominantie, waarmee ze continu de leiding nemen.

Die tweede noemen we zenuwpezen. Ze maken zich gewoon om van alles druk en dat kost henzelf en ons als begeleider een hoop energie.

Tegenovergestelde benadering

Waarom is het nu zo belangrijk om te weten met welke van de twee je te maken hebt? Omdat deze beide types een volledig tegenovergestelde benadering nodig hebben om dat gedrag te veranderen!

De angsthaas heeft routine en structuur nodig om meer zelfvertrouwen te krijgen. Training met vaste onderdelen op vaste tijden. Daarbij veel laten oefenen met verschillende objecten.

In tegenstelling tot de angsthaas, heeft de zenuwpees juist veel afwisseling nodig. Bij dit paard moet je voorkomen dat het verveeld raakt en juist meer afleiding gaat zoeken.

Leiderschap

De angsthaas heeft een leider nodig die rustig stap voor stap werkt om hem of haar te ‘desensibiliseren’ – minder overgevoelig te maken voor alles wat spannend is. De zenuwpees heeft een begeleider nodig die sterk in zijn of haar schoenen staat en heel consequent doorzet om dit paard ‘bij de les’ te houden.

Voor beide heb je veel geduld nodig. De angsthaas kun je banger maken als je boos wordt. Dus als je merkt dat je je geduld verliest, stop dan zelf even en ontspan.

Op de zenuwpees mag je best een keer kwaad worden als je merkt dat hij of zij door afleiding te zoeken onder het werk (en dus jouw leiderschap) uit probeert te komen.

Proportioneel reageren

Dan is het natuurlijk wel zaak om eerlijk te blijven in hoe je dat gedrag corrigeert. Pas trapsgewijs een correctie toe, ga niet meteen van ‘1’ naar ’10’ in de sterkte van je reactie. Je hebt ongeveer drie seconden om te reageren, daarna weet hij niet meer waarvoor het was!

Laat het ieder geval duidelijk zijn dat je niet alleen de reacties van je paard, maar ook die van jezelf moet leren snappen om het goed en veilig te begeleiden.

Meer informatie?

Wil je meer leren over verschillende paardentypen, hun reacties, hoe ermee om te gaan? En wil je leren hoe angst bij jezelf in elkaar zit, zodat je weet wat je moet doen wanneer je het voelt?

Dan raden we je aan om onze Angst de Baas introductieclinic en training te volgen.

Klik hier voor de nieuwe data, en voor een superaanbieding!

Hopelijk snel tot ziens,

Josselien & Linda

Boek een introductieclinic

One thought on “Is je paard echt bang, of is er iets anders aan de hand?

  1. Pingback: Last van trauma? Zo helpen paarden je terug in het zadel! - Angst de Baas!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *