Je paard en jezelf dapperder maken, kan dat? (Deel 1)

canstockphoto22051813Sommige paarden schrikken sneller dan andere. Er zijn paarden die heel angstig ingesteld zijn. De oorzaak is vaak gebrek aan zelfvertrouwen, bijvoorbeeld omdat het paard jong is en niet veel ervaring heeft. Of juist dóór nare ervaringen. Bij mensen hebben angst en gebrek aan zelfvertrouwen dezelfde oorzaken. Daarover in het volgende blog meer: lees hier hoe je jouw paard dapperder maakt! 

Onderaan in rang

Paarden die overal bang voor zijn, zijn meestal (maar beslist niet uitsluitend!) ook de paarden die onderaan in rang staan in een groep met andere paarden. We noemen dit type de ‘angsthaas’ in ons gratis E-book (je kunt het rechtsonder op de site downloaden).

Hoe hoog of hoe laag een paard ook in rang is, het is sowieso voor zijn welzijn belangrijk dat hij in een kudde staat. Er moet wel voldoende ruimte zijn om te rennen en stoeien om hun onderlinge hiërarchie te bepalen; en om een time-out te nemen.

Zo maak je je paard dapperder

Maar wat nu als jouw paard degene is die ‘gebullied’ wordt door de anderen? Hoe help je dit paard om beter voor zichzelf op te komen en meer zelfvertrouwen te krijgen?

De beste manier is om veel oefeningen met je paard te doen, waarin je jezelf niet veel hoger in rang stelt: net genoeg om hem leiding te bieden, maar wel zijn eigen initiatief ruimte te geven.

Meer zelfvertrouwen

Dit is een goede oefening om je paard te helpen meer zelfvertrouwen te krijgen bij andere paarden:

WijkenVraag de eigenaar van een meer dominant paard in de groep om samen met je in de bak te rijden. Jij rijdt op de hoefslag en de ander op de binnenhoefslag. Telkens wanneer deze persoon jou passeert, laat die zijn/haar paard wijken van jou af.

Jouw paard gaat hierdoor denken dat het dominantere paard banger voor hem is, dan andersom. Hij denkt ook dat hij samen met jou als leider zo sterk is, dat zijn dominantere soortgenoot bang van hem is geworden. Hij zal zich hierdoor meer zelfverzekerd gaan voelen.

De volgende stap in dit spel kan worden, dat je jouw paard achter de ‘stoere’ stalgenoot aan laat wijken. Nu leert hij dat hij de stalgenoot kan wegduwen.

Endorfines

Als je dit alles doet met bewuste aandacht voor de buiging, terwijl je paard ‘rond’ ingesteld blijft en ‘aan het bit’, dan maakt hij veel endorfines aan waardoor hij zich goed gaat voelen.

Het duurt dan niet lang voordat je jouw paard overal naartoe kunt sturen en hem kan laten denken dat jullie samen onoverwinnelijk zijn. Hij krijgt hier meer zelfvertrouwen van in de kudde én onder het zadel.

Vrachtwagens, aanhangers en tractoren

Je kunt deze technieken trouwens ook gebruiken bij bijvoorbeeld angst voor vrachtwagens, aanhangers en tractoren e.d.: vraag een de bestuurder die te laten wijken voor je paard.

Ook als je niemand kent met een vrachtwagen, kun je toch het volgende doen: kijk waar de tractor, aanhanger of vrachtwagen heengaat en ga dan achter het ‘monster’ aanrijden. Je paard zal denken, dat het ‘monster’ voor hem wijkt, en dus banger voor hem is, dan hij voor het ‘monster’…

En hoe maak je jezelf nou dapperder als je angstig bent? In het volgende blog lees je daarover meer!

Wil je meer weten over angst bij jezelf en bij paarden? Doe mee met onze introductieclinic van drie uur.

Klik hier voor informatie!

Tot ziens in Aalsmeer of bij jou op stal!

Josselien & Linda

Foto: (C) Natural Western Riding Center

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *