Jezelf dapperder maken? Dit zijn de 3 stappen! (Deel 2)

tegeltje Angst is een...In ons vorige blog gaven we wat tips over hoe je een paard dapperder kunt maken.

Hoe zit dat nou bij mensen? Kun je jezelf dapperder maken?

Het korte antwoord is “Ja”.

Angst voorgoed overwinnen kan niet. Je kunt deze emotie wel leren begrijpen, en met die kennis je comfortzone vergroten.

Dit zijn de 3 stappen waarmee je dat doet!

Belangrijke raadgever

Je kent misschien het gezegde: “Angst is een slechte raadgever”. Wij zijn het daar niet mee eens – en paarden ook niet.

Een paard zou deze tegeltjeswijsheid zo verwooorden: “Angst is een belangrijke raadgever. Soms moet je precies doen wat hij zegt, soms juist niet, maar je moet er ALTIJD naar luisteren!”

De rol van angst

De emotie angst komt op om ons raad te geven over onze veiligheid.

Een voorbeeld:

Je wilt dolgraag met je paard buiten rijden maar hij ziet bij het minste briesje al ‘spoken’. Hij reageert dan niet meer op je normale hulpen en je eigen onrust neemt snel toe – je moet dus iets doen om met deze situatie om te gaan.

Je zou kunnen besluiten alleen maar buiten te rijden als het windstil is. In Nederland komt dat echter ongeveer tussen de 1% – 5% van de tijd voor… Dat is dus geen oplossing! Er zit niets anders op dan de uitdaging van de angst die je voelt aan te nemen. Dat doe je met deze drie stappen.

Dapperder in 3 stappen

Stap 1 – Accepteer DAT je angst voelt en bepaal hoe concreet die is

Het is bijzonder dat deze eerste stap voor ons mensen vaak het moeilijkst is! De reden is dat angst een rotgevoel is dat we niet willen voelen! Om te luisteren naar je angst, moet je accepteren dat je jezelf even niet zo lekker voelt. Immers: beter dat, dan het erger maken door hem te onderdrukken!

In het voorbeeld:

Als je niet genoeg kennis en vaardigheden hebt om met je paard om te gaan wanneer hij onrustig is, is buiten rijden dusdanig gevaarlijk dat je het beter niet kunt doen tot je meer ervaring hebt.

Weet je wel zeker weet je paard prima luistert, ook bij een briesje, zolang jij met aandacht de juiste hulpen geeft? Wil je erg graag buiten rijden? Dan kunt je met stap 2 beginnen, door bijvoorbeeld eerst een paar keer met iemand samen te gaan.

Stap 2 – Ga niet verder dan je comfortzone toelaat, tot je genoeg weet om hem te vergroten.

Je comfortzone geeft heel duidelijk aan tot waar in staat bent om problemen die zouden kunnen ontstaan, op te lossen. Het leven vraagt van ons om continu onze comfortzones uit te breiden, door onze kennis en vaardigheden te vergroten, en steeds nieuwe problemen op te leren lossen.

Ga dus op zoek naar de hulp en de antwoorden die je nodig hebt! Onthoud: er zijn geen ‘domme vragen’. Het domste wat je kunt doen, is GEEN vragen stellen! Zoek bijvoorbeeld de juiste instructeur of mentor. Er is geen uitdaging zo groot, of iemand heeft hem al eens succesvol overwonnen!

In het voorbeeld hierboven, wil je er achter komen waarom je paard ‘spoken ziet’. Geeft zijn gedrag aan dat hij echt bang is, of zoekt hij afleiding? Let op: In het tweede geval moet je je paard totaal anders aanpakken dan in het eerste.

Je wilt ook leren hoe je met je eigen gevoel van onrust, bevriezing en verlamming kunt omgaan wanneer je paard toch gaat ‘spoken’ om hem niet onrustiger te maken.

Stap 3 – Oefen eerst met nieuwe kennis en vaardigheden.

Zodra je technieken en hulp hebt gevonden om met de reacties van je paard om te gaan, en je eigen gevoel te begrijpen, moet je die nog voldoende bij jezelf bevestigen door ze te oefenen. Die nieuwe kennis moet immers eerst een echte vaardigheid worden.

Zorg dat je dat eerst onder begeleiding, in een veilige ruimte en sfeer doet, voor je jouw nieuwe vaardigheden letterlijk en figuurlijk mee naar buiten neemt.

——

Wil je hulp bij het overwinnen van angst bij jezelf en je paard?
Klik hier voor informatie!

Tot ziens in Aalsmeer of bij jou op stal!

Josselien & Linda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *