De zin en onzin van schriktraining!

OLYMPUS DIGITAL CAMERAEr worden allerlei soorten schriktrainingen aangeboden om paarden minder angstig te maken. Meestal bestaan die uit een parcours met allerlei voor het paard bekende en minder bekende zaken: van paraplu’s en slingers tot hele brugconstructies en luidsprekers. De bedoeling is om hier met je paard langs of door te lopen en het te wennen aan het omgaan met vreemde dingen op zijn pad.

Als zo’n training goed opgebouwd wordt kan die een bang paard zekerder maken. Maar het kan ook gebeuren dat jouw paard er juist nog angstiger van wordt!

Niet mee beginnen bij de “Angsthaas”!

Juist bij van nature banger aangelegde paarden is de kans dat de goedbedoelde schriktraining het tegenovergestelde effect heeft dan wat de bedoeling was, erg groot. Als jouw paard het type angsthaas (*) is  moet je vooral niet beginnen met het introduceren van vreemde objecten, maar het eerst leren vertrouwen op een bepaalde routine en jouw leiderschap daarin.

En als je paard schrikachtig reageert doordat er fysiek iets met hem is, bijvoorbeeld pijn in zijn rug, dan zal dit ook niet minder worden van zo’n training!

Als je paard niet op zijn omgeving reageert, maar op onverwerkte angst in jouw eigen systeem, heb je ook niets aan een schriktraining, maar is het belangrijk dat je aan de slag gaat met jouw eigen blokkades en persoonlijke ontwikkeling.

Het geheim zit hem niet in het parcours

Het geheim van een goede schriktraining zit hem duidelijk niet in het parcours! Je kunt je paard natuurlijk nooit aan alle voorwerpen die het mogelijk ooit kan tegenkomen wennen. Ook als je geen angstig paard hebt, en op bekend terrein bent, kan alle training van de wereld soms niet voorkomen dat je paard wel eens schrikt. Het zijn nou eenmaal vluchtdieren en dat instinct kun je paarden niet afleren.

Het gaat niet om het voorkomen van angst bij je paard, maar om het tijdig signaleren van zijn angstreacties en weten hoe je daar adequaat op kunt reageren. De ‘schriktraining’ is eigenlijk voornamelijk een test om te zien of jouw leiderschap van het paard effectief genoeg is.

Als het paard immers op jouw leiderschap vertrouwt zal het minder gauw schrikken van nieuwe indrukken of voorwerpen. Het is dan ook makkelijker om de aandacht van je paard bij je terug te krijgen als het schrikt.

Kijk naar het hele plaatje bij paard en ruiter!

Een goede schriktraining kijkt naar het hele paard en geeft jou als ruiter de inzichten en vaardigheden die je nodig hebt om jouw leiderschapsrol goed te spelen.

Het is juist het leren begrijpen van jouw onbewuste leiderschap in de samenwerking met je paard, waar in onze Angst de Baas training de nadruk op ligt. Je oefent met nieuwe trainersvaardigheden om je paard te kalmeren, en gaat tegelijkertijd aan de slag met je eigen persoonlijke ontwikkeling om van binnen uit zo sterk mogelijk in je schoenen te staan.

2-daagse Angst de Baastraining

Data voor de eerstvolgende 2-daagse Angst de Baastraining vind je hier!

Klik hier voor informatie en om je in te schrijven.

Elke maand kun je meedoen aan een Angst de Baas introductieclinic van drie uur. Klik op de groene knop rechtsboven aan de site voor informatie.

Tot ziens in Aalsmeer of bij jou op stal!

Josselien & Linda

(*) Klik hier voor ons blog met informatie over de paardenpersoonlijkheid van ‘de angsthaas’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *