Zo versterk je jouw band met je paard

We zijn in onze cultuur geneigd om heel erg te focusen op actie. We vinden het dus moeilijk om bewust niets te doen – het is vaak zelfs een beetje buiten onze comfortzone.

Paarden doen echter het grootste deel van de tijd “niets”: ze lijken te suffen maar zijn volledig alert op hun eigen gevoel en de omgeving.

Ons actiegerichte gedrag is voor  hen vaak onnatuurlijk. Daardoor ontstaat gauw miscommunicatie.  

Deze mindfulnessoefening helpt je om in de ogen van je paard een echt kuddelid te zijn!

Wil je een keer iets radicaal anders doen met je paard? Doe NIETS!

Dit heb je nodig: een longeerkraal of rijbak, een beetje moed, en een rijzweepje.

Dit is een oefening die gebaseerd is op het Oosterse mindfulness principe van ‘bewust niets doen’ (Wu Wei). Zoek voor deze oefening een plek of tijdstip waar je privacy hebt en er niet al teveel toeschouwers  zijn.

De oefening:

Ga in de rijbak of longeerkraal staan met je paard, en laat je paard los. Je paard mag tijdens deze oefening zelf bepalen waar hij/zij gaat of staat. Zorg wel dat je bewust blijft van jouw eigen grenzen, let op of je paard te dicht bij je staat of aan je kleding gaat knabbelen.

Zo stel je een grens in deze oefening, als je paard dichterbij komt dan voor jou comfortabel is: Zwaai met je rijzweepje naar zijn voorste hoeven om hem achteruit te laten stappen. Geef de hulp steeds sterker, tot je paard reageert. Zodra hij reageert hou je meteen mee op als beloning.

Observeer wat je paard doet en hoe jouw gevoel daarop reageert. Wat zijn jouw associaties? Bijv. loopt het van je weg? Blijft het bij je? Hoe voelt dat? Schrijf na de oefening op wat er gebeurde.

Waarom deze oefening?

Hoe meer je los kunt laten dat er iets zou moeten gebeuren of dat je iets zou moeten doen, hoe meer je merkt dat er tussen jou en je paard van alles gebeurt wat je normaliter niet zou opmerken.

Hierdoor word je je op een andere manier bewust van de band met je paard en ga je die sterker voelen.

Meer weten over lichaamstaal en communicatie tussen jou en je paard? Doe mee aan onze 2-daagse training!

Klik hier voor informatie!

Graag tot ziens,

Josselien & Linda

2 thoughts on “Zo versterk je jouw band met je paard

 1. Janneke

  Mijn pony vlucht voor de andere pony.
  Ook als zij alleen maar heel even de oren plat legt.
  Ze kan niet rustig eten. Let op de andere.
  Komt achter mij aan. Komt dichterbij. Maar als ik een hand uitsteekt geeft ze heel even haar neus en is dan snel weg.
  Ze komt op mij heel gestrest over. Vind kriebelen lastig. Kent geen rustig moment van genieten.

  Reply
  1. Josselien Post author

   Hallo Janneke,
   Het klinkt alsof jouw pony de ondergeschikte is tussen die twee. Ze is duidelijk niet de leider. Het kan ook zijn dat ze niet geleerd heeft haar spanning en stress los te laten. Er zijn oefeningen om haar daarbij te helpen, zodat ze meer in haar kracht kan staan en meer haar eigen ruimte in kan nemen. Mocht je er hulp bij willen, vul dan s.v.p. het contactformulier op deze site in, dan maken we een telefonische afspraak om te kijken of we iets voor jou en je pony kunnen doen. Met vriendelijke groet, Josselien en Linda

   Reply

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *