Dit sociale taboe is de oorzaak van veel ruiterongelukken…

[ File # csp7268463, License # 1298078 ]<br /> Licensed through http://www.canstockphoto.com in accordance with the End User License Agreement (http://www.canstockphoto.com/legal.php)<br /> (c) Can Stock Photo Inc. / mariait

Veel ruiters vinden in hun normale paardrijlessen niet de hulp die ze nodig hebben om goed om te leren omgaan met angst bij zichzelf en het paard.

Er zijn nog steeds veel paardrijinstructeurs die de houding hebben dat emoties als angst maar in de weg zitten en een bewijs van zwakheid zijn. Hun reactie op jouw normale gevoelens als angst of onzekerheid als ruiter, is: “negeer het gewoon, of onderdruk het!”

Dit leidt echter bij veel ruiters tot méér verwarring en onzekerheid… en dus juist tot méér risico tijdens het paardrijden.

Sociale bestraffing

Zelf proberen deze instructeurs hun gevoel waarschijnlijk ook te onderdrukken, en ze bedoelen het natuurlijk goed. Het erkennen van angst is immers nog steeds in veel kringen een sociaal taboe! Het levert ons boze reacties op, we worden er om beschimpt, beschaamd, genegeerd, of men probeert misbruik van onze onzekerheid te maken.

Die ‘sociale bestraffing’ zorgt dat veel mensen -en dus ook veel instructeurs- bang zijn voor het toelaten van emoties als angst.

Wat ze daarbij vergeten is dat je paard ook DEZE angst voelt, naast de andere natuurlijke angst die je soms voelt (bijvoorbeeld voor de mogelijkheid dat hij op hol slaat, of je er af gooit). Het gevolg: nog meer ‘ruis op de lijn’ in de communicatie met je paard!

Geen oplossing maar oorzaak

Zo lang jij niet duidelijk bent in je gevoel, of bezig bent het te onderdrukken, kun je je paard ook niet duidelijk leiden en op zijn gemak stellen. Dus zal het zelf het initiatief blijven overnemen om te zorgen voor zijn veiligheid – door bijvoorbeeld overal schrikkerig op te reageren en op hol te slaan… wat wij het ‘zenuwpeesgedrag‘ noemen.

Het onderdrukken van gevoelens als angst, is dus geen oplossing, maar juist een van de belangrijkste OORZAKEN van ruiterongelukken!

Voel wat je voelt, en doe toch wat je moet doen!

Voor een paard is het ondenkbaar dat je je gevoel zou willen uitschakelen. Het paard ziet zijn eigen gevoelens en emoties -zijn instinct- als zijn belangrijkste waarschuwingssysteem om gevaren in de natuur te overleven.

Als je een paard overtuigend wilt leiden, moet je het dus de verzekering geven dat je niet bang bent om te luisteren naar je eigen instinct. Een goede leider volgens een paard, is namelijk iemand die helemaal voelt wat hij of zij voelt, en daarbij duidelijk handelt om de situatie het hoofd te bieden.

In onze trainingen leren we je alles wat je hiervoor nodig hebt en kun je er in de praktijk een goede start mee maken. Doe mee met onze 2-daagse Angst de Baas – Training.

Klik hier voor informatie!

Graag tot ziens,

Josselien & Linda

PS: Leestips

Wil je een goede leestip over emoties, sociale onveiligheid en hoe daar mee om te gaan? Het nieuwe boek van Linda Kohanov: De Vijf Rollen van een Meesterherder is een echte aanrader!

Lees ook onze andere gerelateerde blogs: Jezelf dapperder maken? Dit zijn de 3 stappen! en Is je paard echt bang, of is er iets anders aan de hand?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *