Is dat rustige paard echt zo rustig?

RayatoenzenogTijdbomwasOns vorige blog ging over de zenuwpees en de angsthaas. Je moet het verschil tussen deze paardentypes goed snappen om veilig met hun uitdagingen om te gaan.

Er zijn nog twee types die heel erg op elkaar lijken…

Lijkt jouw paard heel rustig en niet bang te krijgen? Zo dominant dat niets hem of haar lijkt af te schrikken? Ook hier hebben we het over niet één, maar twee verschillende types!

Tijdbom en Rots in de branding

Het ene type is de “Tijdbom”. Dit paard lijkt ogenschijnlijk rustig, maar schijn bedriegt. Dit type paard is in zichzelf gekeerd. Het wil niet laten merken dat het angstig is. Totdat het kookpunt bereikt is, en dan kan hij ineens exploderen.

De “Rots in de branding” lijkt nergens bang voor. Het is meestal een dominant, zelfverzekerd paard – een vriendelijk vaderlijk of moederlijk type. Niet de makkelijkste om in beweging te krijgen… Angstig lijkt dit paard nooit. Een paard blijft echter een paard. Dus ook dit paard kan schrikken.

Risico op onverwachte explosies!

Het gevaar bij beide types is dat je geneigd bent er op te rekenen dat ze NIET schrikken. Gewoon omdat het zo weinig gebeurt! ALS het dan gebeurt, is het dus vaak erg explosief en onverwacht. Juist bij die rustige types is het dus essentieel om te snappen met welk van de twee je te maken hebt.

Wat is het verschil?

Een tijdbom bouwt langzaam spanning op van binnen, als een snelkookpan. Een rots in de branding blijft daadwerkelijk kalm, totdat het een keer ECHT schrikt. Dan bouwt hij snel en heftig spanning op, als een springlading met een korte lont.

Stevig de leiding nemen en houden is bij allebei deze paarden de sleutel om veilig te blijven, op een verschillende manier.

Hoe herken je ze?

Twijfel je over welk type paard je voor je hebt? Check of je paard van binnen spanning opbouwt terwijl het zo rustig staat. Dit zie je aan: gespannen spieren, oppervlakkige ademhaling, ‘knijpen’ met de staartwortel. Andere tekenen: naar binnen gekeerde blik, samengeknepen lippen. Dit is de typische tijdbom.

Dit paard moet je afleiden van de bron van zijn angst. Het moet vertrouwen in jouw leiderschap krijgen. Bestraf het dus nooit omdat het gespannen is – beloon het juist vaak en duidelijk wanneer het jou rustig volgt.

Rots zoekt leiderschap, anders leidt hij jou!

Gespannen of niet, de ‘rots’ is zowiezo het type paard dat graag het leiderschap van je overneemt! Je moet dus sterk en consequent in je schoenen staan. Het is bij alles belangrijk vaak en op verschillende manieren zijn aandacht te blijven vragen.

Bij angst zet dit paard zich schrap. Doe dus regelmatig buigoefeningen om lichaam en geest soepel te houden. Als de ‘rots’ bang wordt, reageer dan zoveel mogelijk zelf NIET op de angst, maar focus op oefeningen en voorwerpen die hij goed kent.

Heb je vragen over angst bij jezelf en je paard? Stel ze hieronder of kom naar een introductieclinic van 3 uur!

Hopelijk snel tot ziens,

Josselien & Linda

 

P.S Heb je interesse in onze 2-daagse Angst de Baas workshop? Mail ons even via het contactformulier!

3 thoughts on “Is dat rustige paard echt zo rustig?

 1. I.Stam

  Ik heb een vraag

  mijn paard staat sinds afgelopen november bij een zeventienjarige pony merrie
  Deze pony heeft haar hele leven bij haar moeder in een paddock gestaan paarden en nooit met andere
  paarden in aanraking geweest.
  De moeder van deze pony is afgelopen November afgemaakt nadat ze bij een ongeluk haar heup uit de kom had,was 27 jaar oud.
  Mijn paard is toen als vervanging gekomen voor haar moeder en dit was in het begin ook zeer beangstigend voor haar, maar de band was snel gesmeed toen haar moeder eenmaal wegviel.
  Nu zijn mijn paard en deze pony in een voor de pony wildvreemde kudde gezet en voor mijn paard geld dat ze twee paarden uit de kudde van 9 kent., ook kent mijn paard de omgeving.
  nu is het zo dat wanneer er maar een paard hun kant oploopt beginnen ze beide al heen en weer te rennen, mijn paard is zeer loyaal naar de pony en vangt alle klappen en beten op.
  zit dus ook onder de bijtwonden.
  Hoe lang is het verantwoord dat dit doorgaat, ben bang dat ze beide geen moment rust hebben en straks spierbevangen zijn. heeft U hierin een advies. de staleigenaar zegt dat als het niet gaat dat ze dan weer weg moeten. ik dacht ze snachts in de paddock te zetten zodat ze dan in ieder geval even rust hebben
  , maar de nacht bind heb ik gehoord, heeft u advies hierin?
  vanmorgen lag mijn paard en de pony stond erachter.

  Gr I.Stam

  Reply
  1. Josselien Post author

   Beste I. Stam,
   Wij raden aan jouw paard en die pony zo snel mogelijk uit de kudde te halen, en stap voor stap te wennen. Bijvoorbeeld door ze eerst apart naast de meest rustge paarden te zetten zodat ze kunnen snuffelen.

   Op zijn minst moeten ze in dezelfde paddock achter een draadje aan de nieuwe paarden kunnen wennen.

   Op dit moment is de pony, die alleen maar aan haar moeder en dat andere paard gewend is, niet in staat on zich te verdedigen omdat ze de ervaring niet heeft van het leven in een kudde. Ze moeten rustig de tijd kunnen krijgen om te integreren in die groep en zeker niet zomaar erbij gezet worden.

   Als dat niet kan bij jullie stal, dan raden we aan ze te verplaatsen naar ergens waar ze wel rustig kunnen wennen aan de groep.

   Neen gerust contact op via het contactformulier als je even net een van ons wilt bellen.

   Succes! Josselien & Linda

   Reply
 2. Pingback: Last van trauma? Zo helpen paarden je terug in het zadel! - Angst de Baas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *