Last van trauma? Zo helpen paarden je terug in het zadel!

20150821_164625

Josselien op Fly Girl, bij Natural Western Riding Center

Regelmatig krijgen we in onze training mensen met trauma’s. Meerdere klanten kwamen bij ons terecht nadat ze van een paard gevallen zijn, om letterlijk met onze hulp weer in het zadel te klimmen. Met trots kunnen we zeggen dat al onze ‘valklanten’ van de afgelopen jaren, weer met plezier paardrijden dankzij de combinatie van onze aanpak en hun eigen inzet!

De lijst van andere types trauma waar onze klanten (m/v) last van hebben in hun omgang met paarden is lang en divers. Vaak spelen jeugdervaringen een rol en is er sprake van posttraumatisch stresssyndroom (ptss).

Eponaquest Instructeur Josselien heeft zelf ervaren hoe omgaan met paarden helpt om onverwerkt trauma te overwinnen.

Niet dezelfde

“Op mijn 16e onderging ik een zware buikoperatie. Ik had een niet-levensgevaarlijke kwaal maar de operatie zelf was ingrijpend en vond plaats op het moment dat mijn ouders gingen scheiden.

Ik was daarna niet dezelfde. Ik had moeite me te concentreren op normale dingen en was bij vlagen echt depressief. Vanwege de operatie was ik gestopt met paardrijden en daarna had ik de energie niet om dat weer op te pakken.

Na mijn middelbare school ben ik in Amsterdam gaan wonen. Daar vond ik een spannende internationale baan en zo kon ik als jonge volwassene mijn eigen weg in de wereld vinden.

Herbelevingen

Rond mijn 27e, 20 jaar geleden, moest ik in relatief korte tijd opnieuw twee buikoperaties ondergaan. De eerste was omdat ik galblaas- en blindedarmontsteking kreeg tijdens een reis naar Gambia. Twee jaar daarna kreeg ik weer last van cysten, net als op mijn 16e.

De operaties zelf gingen goed en fysiek herstelde ik snel. Beide malen kampte ik echter met posttraumatische angsten door herbeleving van de ziekenhuiservaring op mijn 16e. Deze klachten werden erger door bijwerkingen van malariamedicatie die ik in Afrika had geslikt. In totaal was ik anderhalf jaar niet in staat om te werken.

Eind 2001 had ik mijn leven weer op de rails. Van echt verwerken van mijn trauma was echter nog geen sprake.

Bevriezing

In 2003 begon ik weer met paardrijden nadat ik het bijna 20 jaar nauwelijks had gedaan. Het was als thuiskomen. Binnen een paar weken leasede ik een paard voor drie dagen per week!

Ondanks dat ik het heerlijk vond om met Palomino bezig te zijn, was mijn angst om te rijden op sommige momenten écht bijna onoverkomelijk.  Ik “bevroor” vaak volledig voor ik in het zadel zou stappen. Soms was ik wel een half uur bezig om moed te verzamelen. Als ik eenmaal aan het rijden was loste dat geleidelijk op.

Op hol

Tot 2007. Ik was verhuisd en reed een ander paard, Limousine. Op een dag waaide het hard en sloeg zij zeven keer in een half uur als een kanonskogel op hol. Ineens realiseerde ik me dat haar reactie aan mij lag, en niet aan haar! Ik voelde een enorme angst bij de gedachte dat ze zou schrikken en was dat besef de hele tijd aan het onderdrukken. Het was mijn spanning waar Limousine van op hol sloeg – niet de wind zelf!

Die dag stapte ik af en besloot hulp te gaan zoeken. Afstappen voelde als opgeven, maar als ik op deze manier door zou gaan, zou ik mezelf en het paard in gevaar brengen. Ik had gelezen dat mensen met hypnotherapie van specifieke angsten afgeholpen waren en vond een hypnotherapeut, die ook EMDR (*) en familieopstellingen deed.

Tijdens die therapie begon ik eindelijk te verwerken wat er gebeurd was in mijn jeugd. Doordat ik minder gespannen was maakte ik een flinke doorbraak in het paardrijden!

(*) Eye Movement Desensitation and Reprocessing, een therapie die veel gebruikt wordt bij ptss.

Steviger in het zadel

In 2008 kreeg ik het boek ‘Ruiter tussen twee werelden’ van Linda Kohanov cadeau. Zij is een pionier in het onderzoeken van ons gevoelsmatige contact met paarden. Ik besloot haar Eponaquest opleiding in ervaringsgericht coachen met paarden te volgen in Arizona.

Tijdens de opleiding onderging ik zelf diverse coachingsessies met paarden om die methode en het effect te begrijpen. Dankzij die begeleiding heb ik ‘mijn oude zelf’ helemaal terug gekregen. Ik kon terugkerende relatiepatronen doorbreken, oude emoties loslaten en  leerde technieken om mijn eigen reacties beter te sturen.

Nu, op mijn 47e, zit ik steviger dan ooit in het zadel. Met deze methode en mijn eigen ervaring help ik andere ruiters met trauma. Elke doorbraak bij mijn klanten, is voor mij een kers op een steeds grotere taart!”

Heb je last van trauma in het omgaan met paarden? In de Angst de Baas-Training leer je belangrijke basistechnieken voor het omgaan met angst bij zowel ruiter als paard.

 Interesse in onze 2-daagse Angst de Baas-Training? Klik hier!

Graag tot ziens!

Josselien & Linda

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *