Dit is waarom je angst sterker voelt in het bijzijn van paarden

canstockphoto16571123Herken jij dat je méér voelt in het bijzijn van een paard? Dat je bijvoorbeeld bewust voelt dat je heel snel tot rust komt terwijl je aan het poetsen bent? Of je totaal kan opgaan in gelukzaligheid als een oefening met je paard lukt? Aan de andere kant van die medaille, dat een onprettige emotie als angst snel heel hoog op kan lopen als je paard schrikt?

Mensen reageren zowel psychisch als fysiek sterk op paarden. De  reden waarom dat zo is ligt heel erg voor de hand. Tegelijkertijd staan we er niet vaak bewust bij stil! De reden waarom paarden zoveel impact op ons hebben is:

Paarden zijn groter, sterker en sneller dan wij…

Er zijn ook andere factoren die bepalend zijn in de relatie tussen mens en paard, maar dit simpele feit is wel de belangrijkste reden dat we méér voelen in de nabijheid van een paard.

Het feit dat we kleiner en minder sterk zijn zorgt dat de functies in ons limbische en autonome zenuwstelsel die verantwoordelijk zijn voor ‘oerreacties’ als vechten en vluchten geactiveerd worden als we bij ze in de buurt zijn.

Dit is een onwillekeurig proces. Dat wil zeggen dat we er geen directe controle over hebben, op dezelfde manier als we geen directe controle hebben over onze ademhaling en onze hartslag.

Van 0 naar 45 KM per uur in 2 seconden

Hoe fit en sportief we ook zijn, en hoe goed we paarden ook denken te kennen, we blijven als mens van gemiddeld 70-80 kilo relatief kwetsbaar vergeleken met een wendbaar en super-alert paard van gemiddeld 600 kilo.

Om een roofdier op tijd te ontvluchten, kan je paard binnen 0 en 2 seconden naar zo’n 45 km per uur versnellen… Als die 600 kilo daarbij een beetje verkeerd op je teen terecht komt heb je direct een probleem!

Jouw zenuwstelsel weet dit zonder dat je het zelf bewust bedenkt. Dus zelfs zonder dat je actief iets met het paard doet, zorgt je instinct dat het klaar staat om adequaat te reageren.

De versterker op je gevoel

De rol van emoties als angst of kwaadheid is letterlijk te zorgen dat je in beweging komt. Doordat ons zenuwstelsel geactiveerd wordt gaan we emoties als angst, frustratie of verdriet, (maar ook liefde, ontspanning en gelukzaligheid) sterker voelen.

Niet alleen onze gevoelens zelf worden versterkt, maar doordat we alerter zijn ook ons bewustzijn ervan. De aanwezigheid van zo’n groot dier heeft dus een dubbel effect.

Het feit dat onze positieve gevoelens versterkt worden maakt dat we zo graag bij paarden zijn! De keerzijde is dat de versterking het moeilijker maakt om te gaan met bijvoorbeeld angst of frustratie in de wisselwerking met je paard…

Reflexen leren begrijpen

Om ook in spannende situaties de leiding te houden, is het voor je eigen veiligheid en die van het paard, belangrijk de natuurlijke reflexen en (versterkte) emoties te begrijpen die zowel bij jou als je paard spelen.

Door daar steeds bewuster mee om te gaan, hou je ook in spannende momenten beter de regie. Zo kun je leren om die ‘versterkerfunctie’ actief in te zetten om de rust terug te laten keren!

Graag tot ziens!

Josselien & Linda

Meer weten?

De 2-daagse Angst de Baas-Training biedt je een aanvullende set van basistechnieken voor zowel ruiter als paard.

Doe mee met onze 2-daagse Angst de Baas-Training, zie deze link!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *