De beste tip over wedstrijdangst van een wijze hoefsmid!

grmonica2.jpg / western wedstrijden in zuidwolde / op foto de winnares Linda Polak bij de gevorderden en de amateurs / foto gerrit russchedn

Linda en Dixie in juli 2000

Faalangst is een regelmatig terugkerend thema in ons werk. Over het onderwerp is al veel gezegd en geschreven. Het is een angst die ons allemaal op verschillende momenten ‘bespringt’.

Lees hier hoe onze eigen Linda haar faalangst overwon dankzij de peptalk van een wijze hoefsmid!

“Jaren geleden deed ik fanatiek mee met western wedstrijden, waarbij de zenuwen me telkens weer parten speelden. Ik schreef me altijd met veel goede moed in, maar naarmate de bewuste dag naderbij kwam werd ik steeds nerveuzer. Met lood in mijn schoenen reed ik dan samen met mijn man richting wedstrijdterrein.

Op weg naar de nationale kampioenschappen met mijn merrie Dixie nam ik me voor om nou eens gewoon te genieten van het meedoen….

Knikkende knieën

Helaas, op het moment suprème begonnen mijn knieën te knikken en veranderden mijn benen in slappe spaghetti… Ik begon met het opsommen alles wat er mis kon gaan. Ik wilde eigenlijk niet eens meer starten, zo negatief dacht ik over mezelf.

Mijn merrie Dixie wilde best graag en we hadden er hard voor getraind, dus eigenlijk kon het niet stuk. Maar in mijn hoofd speelde zich al het ene drama na het andere af. Bijvoorbeeld: die spins rechtsom waren toch niet zo goed als die linksom. Als Dixie nou maar wilde glijden, als ik haar om de sliding stop vroeg. Als ik nou maar de juiste proef reed en de volgorde kon onthouden.. Enzovoort.

Anderen tien keer beter

Ik ging kijken hoe mijn mededingers het eraf brachten en vond dat ze tien keer beter waren dan ik. Waarom was ik hier in godsnaam ook weer aan begonnen? Het enige wat ik nog kon bedenken waren redenen om te stoppen!

Mijn man wist niet goed wat hij met me aan moest. Op het moment dat we richting de ring moesten, wilde hij zelfs helemaal niet meer mee.

Ik stond op het punt om het op te geven en Dixie weer af te zadelen, toen ik mijn hoefsmid tegenkwam, die zelf ook wedstrijden reed. Hij vroeg hoe het ermee ging en ik antwoordde naar waarheid: dat ik van plan was op te geven omdat ik te bang was dat er iets mis zou gaan.

Wat is het ergste dat er kan gebeuren?

Mijn hoefsmid heeft daarop samen met mijn man ongeveer een kwartier op mij in staan praten.

Hij stelde de vraag ‘Wat is het ergste dat er volgens jou kan gebeuren? ‘ Ik dacht even na en antwoordde toen: ‘dat Dixie niet wil stoppen en met mij de bak uitrent. Dat zou werkelijk de grootste afgang zijn’.

De smid antwoordde: ‘En wat dan nog? Mijn hengst flikt mij dit regelmatig – maar daardoor laat ik mijn plezier niet vergallen! Ik lach er om en schrijf me gewoon weer in voor de volgende wedstrijd. Hoofdzaak is, dat ik lol heb. Nou, en dat heb ik! Reken maar!’

Lekker rijden voor de lol!

Plezier hebben was precies mijn plan geweest. Onder de indruk van de peptalk, liet ik mijn negatieve gedachten voor wat ze waren en verscheen ik dus toch maar aan de start. En wat gebeurde er? Ik reed de meest relaxte wedstrijd van m’n leven!

Niet alleen dat, maar bij de prijsuitreiking bleek dat we zelfs de vijfde plaats behaald te hebben! We eindigden veel hoger dan ik ooit had verwacht, op het Nederlandse kampioenschap nota bene!

Dankzij de peptalk van mijn wijze hoefsmid kon ik mijn angst en perfectionisme loslaten en gewoon lekker met plezier rijden.  En juist daardoor was Dixie ontspannen en ging alles geweldig…

——

Zoek je hulp bij het vinden van de ontspanning, en het overwinnen van angst bij jezelf en je paard? Doe mee met onze 2-daagse Angst de Baas / Paard & Mens in Contact-training.

Klik hier voor informatie!

Tot ziens in Aalsmeer of bij jou op stal!

Josselien & Linda

 

 

One thought on “De beste tip over wedstrijdangst van een wijze hoefsmid!

 1. Josselien Post author

  Van één van onze cursisten ontvingen we de volgende reactie op dit blog. Hier haar reactie en onze verduidelijking:

  (Op 1-8-2015 18:26, van Bartinka):

  Die tip van de hoefsmid gaat natuurlijk alleen op als het worst case scenario niet al te ernstig is. Tijdens een wandeltocht buiten met meerdere paarden, ieder aan de hand, begon mijn paard te steigeren. Van het worst case scenario, een hoef die op mijn schedel terecht komt, werd mijn angst niet veel minder. Hoop dat jullie voor dit soort situaties ook wat tips hebben.

  Groetjes, Bartinka

  === Antwoord van Josselien:

  Hi Bartinka,

  Dank voor je reactie. Je raakt een goed punt aan, dat het verschil tussen faalangst en angst voor fysiek gevaar duidelijk maakt. Jouw voorbeeld gaat over het laatste.

  De tip van deze hoefsmid ging over wedstrijdangst ofwel faalangst: de plankenkoorts voor de wedstrijd die bij sommigen zo erg is dat ze daardoor al niet eens proberen mee te doen. Het is een angst die gaat over je zelfbeeld, niet over echt gevaar. Als je bij deze angst even stil staat bij het ‘ergste’ wat er kan gebeuren, dan is het meestal zo dat je eigenlijk tot de conclusie komt, dat zelfs als je heel erg ‘af gaat’, het nog geen echte ramp is. (En zeker niet als je zelf blijft lachen!)

  In jouw geval speelt er iets heel anders: je ging iets leuks doen zonder specifieke angst van tevoren, en het resulteerde in een traumatische gebeurtenis. De angst die je daar aan overhoudt, gaat over daadwerkelijk gevaar aan je lijf en leden.

  Het heeft absoluut ook zin om daarvan het worst case scenario te bedenken – maar dat heeft inderdaad niet hetzelfde geruststellende effect. In dit geval doe je het om jezelf op het voorkomen van zulke worst case scenario’s te trainen. Dan krijg je dus meer zekerheid dat je goed genoeg met het paard om kan gaan om de kans dat er iets ergs gebeurt, zo klein mogelijk te houden.

  In onze andere blogs vind je diverse tips over dat soort situaties. In de Angst de Baas training komen we vaak beide vormen van angst/onzekerheid tegen, en we gaan dus ook met beide aan de slag!

  Groetjes,
  Josselien

  Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *