Zo overwon Sandra haar angst voor haar paard!

Een voorbeeld uit  de coachingpraktijk van Josselien:

SONY DSCSandra is een jonge vrouw die diverse traumatische ervaringen heeft meegemaakt, waaronder een zware val met een paard. Haar nieuwe paard Mister was erg sterk en dominant in de omgang. Zelf was ze vaak angstig en gespannen.

Daardoor ging het behalve in het trainen met Mister, ook niet goed op haar werk. Door haar angst durfde ze weining te doen met haar energieke, getalenteerde KWPN ruin van 12. Mister kreeg dus te weinig beweging en reageerde explosief omdat ze hem niet durfde te leiden, vanwege haar herinnering aan die val. Dit is het verhaal van haar doorbraak!

Al in onze eerste sessie kwam Sandra’s paardrijongeluk uitgebreid ter sprake.  Een jaar of wat eerder was ze, afgeleid en slecht geconcentreerd, dus tegen haar gevoel in, op een paard dat ze wou kopen gestapt.  Plotseling schrok hij en rende keihard weg, waardoor ze een flinke smak maakte. Lichamelijk was ze wekenlang geblesseerd. Ook was ze door de schrik erg bang geworden. Uiteraard heeft ze dat paard niet gekocht.

Grenzen

Na een tijdje kwam de wens om een paard te kopen toch weer terug. Ze kocht Mister, maar nadat ze hem gekocht had bleek het dat ze haar angst om te vallen nog bij zich droeg.

Tijdens onze eerste coachingsessie kwam de aap uit de mouw dat Sandra eigenlijk niet zozeer bang was voor Mister, maar voor het feit dat ze vlak voor dat ongeluk niet naar haar eigen buikgevoel had geluisterd! Anders was ze niet op dat paard gestapt.

En dat terwijl haar buikgevoel haar juist in het verleden zo goed had beschermd. Sandra is –net als de meeste normale gezonde mensen- erg sensitief voor gevoelsmatige voorbodes van gevaar. Ze is op haar 17e zonder een duidelijke reden kunnen benoemen uit de auto uitgestapt die bestuurd werd door een paar vrienden – die vijf minuten later nadat ze doorreden een ernstig ongeluk kregen.

Doorbraak!

Omdat ze zo slecht in haar vel zat, daagde Mister Sandra juist nogal stevig uit om zowel haar eigen, als zijn grenzen te erkennen en respecteren. Hij rende als ze aan het werk waren in de longeerkraal vaak in volle vaart recht op haar af.

Dan sprong ze opzij omdat ze niet wist wat ze eraan moest doen – en dat terwijl ze een stevige paardenervaring had en horsemanship technieken kende!

Nadat ze begreep dat ze eigenlijk bang was voor iets anders dan haar paard zelf, durfde Sandra het onder mijn begeleiding aan een duidelijke grens te stellen toen Mister recht op haar af rende. Mister was daar echt van onder de indruk: nu was hij het die opzij sprong!  Hij heeft het nog twee keer geprobeerd om Sandra op die manier te domineren, zonder succes. Daarna heeft hij het opgegeven.

Voorbereiding

Deze doorbraak bereikten we niet zomaar, maar met goede voorbereiding. We hebben eerst buiten de ring met diverse technieken geoefend. Sandra ging pas de confrontatie aan toen we allebei zeker wisten dat ze het echt aan zou kunnen.

Doordat ze nu duidelijk haar grens kon aangeven kreeg Sandra haar zelfvertrouwen terug. Twee weken later had ze een andere baan gevonden. Niet lang erna durfde ze ook weer op Mister te stappen. Een jaar later reed ze op hem met barebackpad!

——

Herken jij iets in dit verhaal? Heb je zelf angst te overwinnen? Reageer hieronder of neem contact op via het contactformulier!

Wil je hulp bij het overwinnen van angst bij jezelf en je paard? Doe mee met onze 2-daagse Angst de baas training.

Klik hier voor informatie!

Tot ziens in Aalsmeer of bij jou op stal!

Josselien & Linda

Sandra en Mister zijn gefingeerde namen. De foto bovenaan is niet van Sandra en Mister, maar van een andere klant met een fantastische ‘mensentrainer’, Andalusier Habanero. Dank aan de echte “Sandra” voor haar toestemming dit verhaal in dit blog te delen. “Mister” is inmiddels helaas in de paardenhemel. Hij was een bijzondere leermeester en we zullen hem nooit vergeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *